Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Adana’da hasat sürüyor. Geçen hafta kilosu 65 TL olan yer fıstığının fiyatı 50 TL’ye geriledi.
Türkiye’nin yer fıstığı üretiminde öncü kenti Adana’da hasat devam ediyor. Çukurova’nın verimli topraklarında 275 bin dekarlık alanda ekilen yer fıstığı, ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor. Ancak bu yıl ürün bolluğu nedeniyle fiyatlar üreticiyi memnun etmedi.
Geçen hafta kilosu 65 TL olan yer fıstığının fiyatı, piyasadaki arz fazlası nedeniyle 50 TL’ye kadar düştü.
Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Osman Bağış, üretimin verimli geçtiğini fakat fiyatların çiftçiyi tatmin etmediğini söyledi.
“Verim yüksek ama fiyat düşük”
Bağış, çiftçilerin bu sezon sulama imkanlarının yeterli olması sayesinde yüksek verim aldığını belirterek şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz hafta 60-65 TL civarında olan fiyat, bugün 50 TL’ye kadar geriledi. Çiftçilerimiz bu durumdan memnun değil. Ancak önemli olan dönümden kazanılan kazançtır. Üreticiler ürünü bekletip ilerleyen dönemde daha kârlı satış yapabilir. Özellikle İran’dan fıstık ithalatı ile ilgili kararname sonrası fiyatlarda artış bekleniyor.”
“Serbest piyasa alıcıların kontrolünde”
Adana’da her yıl 275 bin dekar alanda yapılan yer fıstığı üretiminin ekim alanına göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Bağış, şu ifadeleri kullandı:
“Çok para kazanıldığı yıllarda ekim alanı artıyor, düşük verim olduğunda azalıyor. Bu yıl üretim yüksek ancak fiyatları alıcıların belirlediği serbest piyasa yönlendiriyor. Yer fıstığında çiftçi ürününü kendi deposunda bekletip daha sonra satabiliyor. Fiyat doğrudan üretici ile alıcı arasında belirleniyor.”
Kaynak: DHA