Site icon Click Haber

Afyonkarahisar’da Zirai Don Vurdu: Kiraz ve Vişnede Rekolte Kaybı %90’ı Aştı

Kiraz ve vişne üretiminde Türkiye'nin önde gelen kentlerinden Afyonkarahisar'da zirai don nedeniyle rekolte kaybı yüzde 90'ı aştı. (vişne) Fotoğraf:Ali Fuat GÜÇLÜER/Afyonkarahisar, (DHA)

Türkiye’nin kiraz ve vişne üretim merkezlerinden Afyonkarahisar’da, zirai don nedeniyle ağaçlarda meyve kalmadı. Üretici bahçeye girmedi, kooperatifler açılmadı, fiyatlar 250 lirayı buldu.

Afyonkarahisar’da, bu yıl yaşanan şiddetli zirai don, kiraz ve vişne üretiminde tarihi bir rekolte kaybına yol açtı. Türkiye’nin vişne üretiminde lider, kirazda ise önemli merkezlerinden biri olan kentte, ürün kaybı %90’ı aştı.

Geçen yıl 51 bin 123 ton kiraz, 57 bin 252 ton vişne üreten Afyonkarahisar’da, bu yıl birçok bahçede ağaç başına sadece 1 ila 5 meyve oluştu. Ürün yetersizliğinden dolayı kooperatifler alım yapamadı, birçok alım noktası hiç açılmadı.

Kiraz ve vişne üretiminde Türkiye’nin önde gelen kentlerinden Afyonkarahisar’da zirai don nedeniyle rekolte kaybı yüzde 90’ı aştı. (kiraz) Fotoğraf:Ali Fuat GÜÇLÜER/Afyonkarahisar, (DHA)

“Ağaçlar çiçek açtı ama meyve tutmadı”

Erkmen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Faruk Şahin, “1965’ten bu yana böyle bir sezon yaşamadık. Zirai don ağaç dallarına zarar verdi. Kirazda %95’e varan kayıp yaşandı. Kooperatifimizi açamadık çünkü toplayacak ürün yok. Diğer üretici birlikleri de aynı durumda” dedi.

Erkmen Belediye Başkanı Yücel Şahin ise “Geçen yıl 40-45 TL olan kiraz fiyatı, bu yıl 250 TL’ye kadar çıktı. Ürün pazara ulaştığında fiyat 400-450 TL bandına yükseliyor. Üretici geçen yıl 100 milyon TL kazanmıştı, bu yıl zararı 140-150 milyon TL civarında” ifadelerini kullandı.

Kiraz ve vişne üretiminde Türkiye’nin önde gelen kentlerinden Afyonkarahisar’da zirai don nedeniyle rekolte kaybı yüzde 90’ı aştı. (kiraz) Fotoğraf:Ali Fuat GÜÇLÜER/Afyonkarahisar, (DHA)

İhracat riske girdi, üretici tarlaya girmedi

Türkiye genelinde kirazın %7’sini, vişnenin ise %27’sini üreten Afyonkarahisar’da, bu yıl ihracat hedefleri de tehlikeye girdi. Normalde ürünün %70-75’i yurtdışına gönderilen vişnede, bu sezon neredeyse sıfır hasat bekleniyor.

“Hasat yapılamayan kiraz, 250 liraya satılıyor; pazara ulaşınca fiyat iki katına çıkıyor.”

“Kooperatifler ilk kez ürün olmadığı için kapalı kaldı.”

“Zirai don, tarımda kriz yarattı; zarar büyük.”

Exit mobile version