SİNOP (DHA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, su ürünleri sektörünün Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdam hedeflerinde stratejik bir alan olduğunu belirtti. Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde açılışı yapılan AB destekli Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak.
Türkiye, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Dünyada 16. Sırada
Bakan Kacır, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya genelinde 16’ncı sırada yer aldığını belirterek, “2023 yılında 1 milyon ton üretim ve 2 milyar doları aşan ihracatla Türk somonu artık bir dünya markasıdır” dedi.
321 Milyon TL’lik Proje Desteği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 22 yılda su ürünleri sektörüne yönelik 362 yatırım teşvik belgesi düzenlediğini vurgulayan Kacır, bu kapsamda yaklaşık 26 milyar liralık yatırım ve 6 bin 100 kişilik istihdam sağlandığını söyledi. Ayrıca, 95 projeye 321 milyon TL destek verildiğini belirtti.
Sinop’ta Lakerda ve Marinasyon Üretimi
Sinop’un doğal ve ekonomik kaynaklarını harekete geçirdiklerini söyleyen Kacır, KUZKA aracılığıyla şehre 157 projede 521 milyon TL destek sağlandığını açıkladı. Lakerda ve diğer su ürünleri için hayata geçirilen üretim tesisi ile palamut, torik, hamsi ve somon gibi balıkların işlenerek pazarlanması sağlanacak.
Doğal ve Kültürel Projeler de Desteklendi
Bakan Kacır, Sinop’taki turizm altyapısına destek verdiklerini, Ayancık Akgöl, Hamsilos Tabiat Parkı, Erfelek ve Sorkun Şelaleleri gibi doğal alanların altyapılarının yenilendiğini ve Kuşüzümü Konağı’nın Türkiye’nin ilk keten müzesine dönüştürüldüğünü de belirtti.

