Dolar 41,9850
Euro 48,8530
Altın 5.600,95
BİST 10.636,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Hafif Yağmurlu

Yerli bilim insanlarından kişiye özel probiyotik devrimi

18.10.2025
15
A+
A-

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden bilim insanları, kişiye özel mikrobiyota analizine dayalı yerli probiyotik geliştirdi. Uzmanlar, doğru kullanımın sağlıklı yaşam için kritik olduğunu vurguluyor.

Yerli bilim insanlarından kişiye özel probiyotik devrimi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde geliştirilen yerli probiyotik, bireylerin mikrobiyota analizine göre kişiye özel olarak üretiliyor. Uzmanlar, bilinçsiz takviye kullanımına karşı uyarıyor.

ANKARA, – Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı, Prof. Dr. Ümit Savaşçı ve Prof. Dr. Emre Avcı, bireylerin mikrobiyota analizine dayalı yerli ve milli kişiye özel probiyotik geliştirdi.

Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı, “Kişiye özgü sağlıklı bir flora oluşturarak daha dengeli, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamı hedefliyoruz” dedi.

2022 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında araştırma ekibi, her bireyin genetik yapısı, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerini dikkate alarak kişiye özel probiyotik ürünler geliştirdi. Yaklaşık 10 yıllık çalışmanın ürünü olan proje, Türkiye’de mikrobiyota tabanlı tedavi yaklaşımında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

“Bilinçsiz kullanım ciddi riskler doğuruyor”

Tıbbi Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Alp Avcı, probiyotik kullanımında bilinçli yaklaşımın şart olduğunu belirterek, “Vücudun ihtiyacı belirlenmeden kullanılan takviyeler yarar yerine zarar verebilir. Probiyotikler sadece bağırsak değil, beyin, cilt ve genel metabolizmayı etkiler. Bu yüzden mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalı” ifadelerini kullandı.

“Herkesin florası parmak izi gibi farklı”

Prof. Dr. Avcı, mikrobiyota çeşitliliğinin kişiden kişiye değiştiğini belirterek, “Hepimizin florası parmak izi gibi farklıdır. Dolayısıyla probiyotikler de kişiye özel olmalıdır. Rastgele alınan takviyeler fayda sağlamaz, hatta florayı bozabilir” dedi.

“Milli kültür koleksiyonu oluşturduk”

Ekip, yerli ve milli mikrobiyal kültür koleksiyonu da oluşturdu. Prof. Dr. Avcı, “Uzun yıllardır topladığımız mikroorganizmaları akademik projelerle tescilledik. Şimdi bu birikimi kişiye özel probiyotik ürünlere dönüştürüyoruz. Amacımız, sağlıklı bir flora ile uzun ve kaliteli yaşamı desteklemek” diye konuştu.

“Altı ayda yeni doğan florasına dönüş”

Projede yer alan Prof. Dr. Ümit Savaşçı ise analiz sürecinin detaylarını paylaştı:

“Katılımcılardan alınan gaita örnekleri 15–20 gün analiz ediliyor. Ardından kişiye özel 6 aylık bir kür hazırlanıyor. Bu süreç sonunda birey, yeni doğan dönemindeki bağırsak florasına kavuşuyor. Yoğurt, kapsül ve şase formlarında kullanılabilen ürünler hem yetişkinlere hem çocuklara uygun.” (DHA)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.