Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçak Kapur, bölgedeki don ve dolu yağışlarının tarımsal verimi %50’den fazla düşürdüğünü belirtti. Kapur, iklim değişikliğine karşı daha geç çiçeklenen bitkilerin tercih edilmesini önerdi.
ADANA – Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Çukurova’da, son aylarda yaşanan don olayları ve dolu yağışları tarımda büyük kayıplara neden oldu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçak Kapur, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte verimde %50’den fazla düşüş yaşandığını söyledi.
Geçtiğimiz aylarda eksi 7 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları ve halen devam eden sağanak ile dolu yağışlarının, başta meyve ve sebze olmak üzere birçok ürünün gelişimini sekteye uğrattığı belirtildi.
“Geç Çiçeklenen Bitkiler Tercih Edilmeli”
Kapur, çiftçilerin iklim koşullarına karşı daha dirençli bitkiler seçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Erken çiçeklenen bitkiler don olaylarından daha fazla etkileniyor. Geç çiçeklenen ve fotoperiyodik tepkisi daha yavaş gelişen bitkiler, bu gibi hava olaylarına karşı daha dirençli oluyor” ifadelerini kullandı.
“Bu Durum Tarımsal Felaket Statüsüne Girebilir”
Kapur, yaşananların tarımsal felaket düzeyinde olduğunu da ekledi:
“Bu kadar uzun süren, çiçeklenme döneminde etkili olan don olaylarını uzun süredir görmüyorduk. Sebze ve meyvelerdeki bu verim kaybı, önümüzdeki günlerde fiyatlara ciddi şekilde yansıyabilir. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri artık daha somut bir şekilde hissediliyor.”
Adana’da don nedeniyle ekili alanlar zarar gördü. Fotoğraf: Adana, (DHA)-arşiv

