Tadına yemekle doyamayacağınız, yapılması ise bir o kadar kolay olan tatlılardan biri irmik tatlısıdır. Hemen hemen herkesin sevdiği şerbetli bir tatlı çeşididir. Üst süslemesi hindistan cevizi ile yapılabilir veya tatlınıza daha fazla tat katmak isterseniz üzerini kremşanti veya vanilyalı pasta kreması ile de süsleyebilirsiniz. Misafirlerinize de gönül rahatlığıyla çıkarabileceğiniz leziz bir tatlıdır. Şimdi irmik tatlısının nasıl yapıldığına bakalım.
İrmik Tatlısı Malzemeler
- 3 yumurta
- 200 ml su bardağı un
- 200 ml su bardağı irmik
- 200 ml su bardağı şeker
- 200 ml su bardağı yoğurt
- ¾ su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
İrmik Tatlısı Şerbeti İçin
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 10 damla limon suyu
İrmik Tatlısı Yapılışı
Tatlımızı yapmaya ilk olarak şerbetimizi hazırlayarak başlıyoruz. Bir tencereye su ve şekerimizi alıp şerbetimizi pişirmeye başlıyoruz. Şerbeti sürekli karıştırarak içindeki şekeri eritiyoruz. Kaynamaya başladığı zaman altını kısarak limon suyumuzu içine ekliyoruz. Bu tatlımızda şerbet ılık kek sıcak olacağından dolayı şerbetimizi önceden hazırladık.
İrmik tatlımızın keki için derin kabımızın içine yumurta ve şekerimizi alıp şeker tamamen eriyinceye kadar çırpıyoruz. Eridikten sonra 5 dakika kadar daha mikserle çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra yağımızı ve yoğurdumuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Arkasından kek karışımımıza un ve irmiğimizi de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpıp kabartma tozumuzu da üzerine ekliyoruz. Ve her malzemenin iyice bütünleştiğinden emin olacak şekilde son bir kez karıştırıp bırakıyoruz.
Dikdörtgen kek kalıbımızı alıp yağlıyoruz. Hazırladığımız kek karışımını kalıbımıza döküyoruz. Fırınımızı 170 dereceye alıp ısınmasını bekliyoruz. Önceden de fırınımızı ısıtabiliriz. Önceden bu işlemi yapmak işimizi daha da hızlandıracaktır. Isıtılmış fırınımıza kek karışımımızı yerleştiriyoruz.
Yaklaşık olarak 30 dakika fırında pişiriyoruz. Fırından fırına değişiklik göstereceğinden dolayı arada kontrol edilmelidir. Pişen kekimizi 3 dakika dinlendiriyoruz ve ılık şerbetimizi kekimizin üzerine döküyoruz. Kekimizin döktüğümüz şerbeti çekmesini bekliyoruz. Bu şekilde servis edilebileceği gibi buzdolabında bir süre bekletilip de servis edilebilir.