Site icon Click Haber

İzmir’de incir hasadı başladı: Avrupa’ya ihracatta aflatoksin önlemi

Türkiye incir üretiminin yüzde 22’sini karşılayan İzmir’de hasat dönemi başladı. Tire başta olmak üzere 5 ilçede üreticilere, aflatoksin ve okratoksin riskini azaltmak amacıyla 7 bin 500 kerevet dağıtıldı.

TÜRKİYE’nin incir üretiminde Aydın’dan sonra ikinci sırada yer alan İzmir’de hasat dönemi başladı. Ülke üretiminin yüzde 22’sini karşılayan kentte, en fazla incir yetiştirilen Tire ilçesinde dallardan toplanan ürünler, kurutma işlemi için kerevetlere seriliyor.

Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen kuru incirin, aflatoksin ve okratoksin nedeniyle geri çevrilmemesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ve Ödemiş ilçelerindeki 373 üreticiye 7 bin 500 adet plastik kerevet dağıtıldı.

KALİTELİ VE GÜVENLİ ÜRETİM İÇİN PROJE

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Aydın’dan sonra İzmir ikinci sırada. Ülke incir üretiminin yaklaşık yüzde 22’si burada yapılıyor. En yoğun üretim Tire, Beydağ, Kiraz ve Ödemiş’te. Bu yıl rekolte beklentimiz iyi olsa da kuraklık nedeniyle kalite ve irilikte hafif düşüş olabilir” dedi.

Şahin, kuru incirde ihracatın en önemli sorunlarından biri olan aflatoksin ve okratoksin oluşumunu engellemek için kerevet kullanımının şart olduğunu belirterek, “Doğru kurutma yöntemi ile hem üreticinin geliri artar hem de ihracatta geri dönüşler önlenir” diye konuştu.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Tire Akmescit Mahallesi Muhtarı Adem Erdoğan ise, kerevetlerin incirin toprakla temasını keserek aflatoksin ve okratoksin oluşumunu engellediğini, bu sayede ihracat kalitesinin yükseldiğini vurguladı.

Exit mobile version