Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda hububat hasadı sona yaklaşırken, kuraklık ve zirai don olayları üretimi olumsuz etkiledi.
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 1,5-1,8 milyon ton seviyelerine gerilemesini beklediklerini söyledi.
Yaklaşık 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Ancak bu yıl kış aylarının kurak ve sıcak geçmesi, ilkbaharda yaşanan don olayları ve su yetersizliği verimi düşürdü.
“Don üç gece sürdü ve hem meyvede hem hububatta ciddi zararlara yol açtı” diyen Kavuneker, su imkânı olan çiftçilerin tarlalarını yeşil mahsulle yenilediğini, suyu olmayan üreticilerin ise zararını telafi edemediğini belirtti.
Kalite ve fiyatlar düştü
Kuraklık ve don nedeniyle hububatın protein, glüten ve enerji değerlerinde düşüş yaşandığını vurgulayan Kavuneker, bu nedenle buğdayın borsalarda 12 liraya kadar gerilediğini ifade etti. “Buğdayın fiyatı ikinci hatta üçüncü sınıfa düştü” dedi.
Rekolte kaybı 1 milyon tona yaklaşıyor
Geçen yıl 2,5 milyon ton olan üretimin bu yıl 1,5 milyon tonun altında kalabileceğini belirten Kavuneker, “Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 milyon tonluk bir düşüş var. Konya’da bu kayıp 500 bin ile 1 milyon ton arasında değişiyor. Hasat bitmek üzere ve bu rakamın bile yakalanamayacağını düşünüyorum” dedi.
Destekleme modeli eleştirildi
Çiftçilerin ellerinden gelen tüm bakımları yaptığını ancak hava şartlarının olumsuz etkisinin önlenemediğini dile getiren Kavuneker, dekar başına verilen yeni destekleme modelinin yanlış olduğunu savundu. Tarlasını kiraya veren ama ÇKS kaydını devretmeyen çiftçilerin bu destekten yararlanamadığını ifade ederek devletin ek önlemler alması gerektiğini söyledi.

