TÜİK verilerine göre, Mart 2025’te tavuk eti üretimi yüzde 13, içme sütü üretimi ise yüzde 6,2 oranında arttı.
ANKARA, (DHA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mart ayına ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Buna göre, tavuk eti ve içme sütü üretiminde artış yaşanırken, tavuk yumurtası üretiminde yıllık bazda düşüş kaydedildi.
TÜİK verilerine göre; Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre:
- Tavuk eti üretimi yüzde 13 oranında artarak 231 bin 595 tona ulaştı.
- Kesilen tavuk sayısı yüzde 8,2 arttı.
- Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 8,8 oranında azaldı.
Aylık bazda değerlendirildiğinde, tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında, yumurta üretimi ise yüzde 5,5 oranında artış gösterdi. Mart ayında toplam 1 milyar 632 milyon 774 bin adet tavuk yumurtası üretildi.
Süt ve süt ürünleri üretiminde ise şu değişiklikler gözlendi:
- İçme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 6,2, aylık bazda ise yüzde 11,9 oranında artarak 148 bin 525 ton oldu.
- Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı yüzde 13,2 artışla 1 milyon 15 bin 647 tona ulaştı.
- İnek peyniri üretimi yüzde 0,9 artarken, yoğurt üretimi yüzde 1, ayran ve kefir üretimi yüzde 0,4 azaldı.
- Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 1,8 oranında artış gösterdi.
TÜİK, verilerin ülke genelindeki üretim eğilimlerini yansıtarak tarım ve hayvancılık politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.