Türkiye’nin tek patates Ar-Ge merkezi olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, havada, suda ve toprakta mini yumru üretiminde önemli bir başarıya imza attı.
NİĞDE – Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, yerli ve milli patates çeşitlerinde elit kademe mini yumru üretiminde büyük başarı elde etti.
Türkiye’nin patates alanındaki tek Ar-Ge merkezi olan enstitü, yıllık 2 milyon mini yumru üretim kapasitesiyle ülkenin tohumluk ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamayı sürdürüyor.
Üç Farklı Üretim Sistemi: Havada, Suda ve Toprakta
Enstitüde 12 ay boyunca kesintisiz yürütülen üretim sürecinde, aeroponik (havada), hidroponik (suda) ve topraklı üretim sistemleri bir arada uygulanıyor.
Bu özelliğiyle merkez, Türkiye’nin ilk ve tek entegre patates üretim tesisi olarak öne çıkıyor.
Aeroponik sistemde bitkilerin kökleri besin çözeltisiyle havada beslenirken, hidroponik sistemde mini yumrular doğrudan su içinde yetiştiriliyor.
Bu yöntemlerle;
- Aeroponik sistemde bitki başına 100-150 mini yumru,
- Hidroponik sistemde ise 50-60 mini yumru üretimi gerçekleştiriliyor.
Hasat Tamamlandı: Yüksek Verim ve Kalite Elde Edildi
Hasat dönemine ulaşan hidroponik sistemdeki süper elit kademedeki mini yumruların hasadı tamamlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle modernize edilen sistem sayesinde, yüksek verimli ve kaliteli ürünler elde edildi.
8 Yerli Çeşit Özel Sektöre Devredildi
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, bugüne kadar geliştirilen 11 yerli ve milli patates çeşidinden 8’inin özel sektöre devredildiğini belirtti.
Pırlak, “Enstitümüz, yerli üretim kapasitesini artırarak patates sektörüne ciddi katkılar sunmaya devam ediyor” dedi.(DHA)