İSTANBUL, – Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, şirketin 2024 yılında kutu bazında yüzde 30’luk büyüme gerçekleştirdiğini açıkladı. 4 milyar TL olan cirolarını 2025’te 6,2 milyar TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Alimoğlu, “2024 yılında 247 milyon TL ihracat gerçekleştirdik, 2025 hedefimiz 990 milyon TL” dedi. Şirket, 48’den fazla ülkeye ihracat yapıyor ve 7 kıtada faaliyet gösteriyor.
Takviye Gıda Pazarında 20 Yıllık Yolculuk
Orzaks İlaç’ın temellerinin 2004 yılında atıldığını belirten Alimoğlu, Amerika, Kanada ve Almanya gibi ülkelerde fason üretimle başladıkları süreçte, Ocean markasıyla Türkiye pazarına giriş yaptıklarını söyledi. 2013’te ilk üretim tesislerini İstanbul İkitelli’de kurduklarını, 2020’de ise Türkiye’nin en büyük gıda takviyesi üretim kapasitesine sahip ikinci fabrikayı devreye aldıklarını ifade etti.
2024: Kutu Bazında Yüzde 30 Büyüme, 4 Milyar TL Ciro
2024’ün şirket için verimli geçtiğini kaydeden Alimoğlu, “20 yıldır hedef odaklı çalışıyoruz. Bu yıl kutu bazında yüzde 30’luk bir büyüme ile ciromuzu 4 milyar TL’ye çıkardık. 2018’den bu yana pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Yeni ürün portföyümüz ve güçlü Ar-Ge altyapımız başarımızın anahtarı oldu” dedi.
2025 Hedefi: 6,2 Milyar TL Ciro, 990 Milyon TL İhracat
2025 yılı için iddialı hedefler ortaya koyan Alimoğlu, “Ciromuzu 6,2 milyar TL’ye, ihracatımızı 990 milyon TL’ye çıkarmak istiyoruz. Üretim kapasitemizi artırmaya yönelik yatırımlarımız sürecek. İstanbul’daki fabrikamızda ayda 2,5 milyon kutu üretim kapasitesine sahibiz. Kazakistan’da yeni fabrika kurarak oradaki pazarın merkezi haline gelmeyi planlıyoruz” dedi.
Ar-Ge ve Yerli Ham Madde Üretimi
Alimoğlu, 2018’de başlatılan “biyoteknolojik yöntemlerle yerli probiyotik üretimi” projesiyle Türkiye’nin ithalata bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını vurguladı. 7 coğrafi bölgeden örnekler toplayarak binin üzerinde probiyotik suşu izole ettiklerini belirtti. 21 suşun takviye gıda ve ilaç sanayinde kullanılabilir seviyeye geldiğini kaydetti.
2022’de ise mikroalglerden bitkisel omega 3, protein ve vitamin üretimi üzerine Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını söyleyen Alimoğlu, bu projelerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından stratejik yatırım olarak desteklendiğini ifade etti.
35 Milyon Euro’luk Kazakistan Yatırımı Başlıyor
Kazakistan’da kurulacak fabrikanın yatırım büyüklüğünün yaklaşık 35 milyon Euro olduğunu belirten Alimoğlu, bu tesisin aşamalı olarak faaliyete geçirileceğini açıkladı. Ayrıca 1,2 milyar TL’lik stratejik yatırım hamlesiyle ham madde üretimini endüstriyel boyuta taşıyacaklarını belirtti.
“Bilimden Uzaklaşmadan Kalite Üretiyoruz”
Alimoğlu, “Takviye ürünleri formüle ederken bilimsel verilerle desteklenmiş, temiz içerikler sunuyoruz. Tüketici memnuniyeti ve ürün etkinliği bu noktada en büyük önceliğimiz oldu. Bugün geldiğimiz nokta da bunun bir sonucu” dedi.