Site icon Click Haber

Tavuk Eti ve Yumurta Üretimi Haziran’da Düştü, Süt Üretimi Azaldı

TÜİK verilerine göre, haziran ayında tavuk eti üretimi yüzde 16,2, tavuk yumurtası üretimi yüzde 0,6 ve içme sütü üretimi yüzde 4,9 azaldı. Ancak bazı süt ürünlerinde üretim artışı görüldü.

ANKARA – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran 2025 dönemi kümes hayvancılığı ve süt üretimi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, aylık tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretiminde düşüş görüldü.

Haziran ayında tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 16,2 azalarak 202 bin 521 ton, tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 0,6 düşüşle 1 milyar 518 milyon 267 bin adet olarak gerçekleşti. Yıllık bazda, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,4 azalırken, kesilen tavuk sayısı aynı oranda arttı ve tavuk eti üretimi yüzde 13,9 yükseldi. Ocak-haziran döneminde ise tavuk eti üretimi yıllık yüzde 14,1 artış gösterdi.

İnek sütü üretiminde de düşüş yaşandı. Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,5 azalarak 934 bin 745 ton oldu. İçme sütü üretimi de yüzde 4,9 düşüşle 124 bin 852 ton olarak kaydedildi. Ancak yıllık bazda toplanan inek sütü miktarı yüzde 0,9 artış gösterirken, ocak-haziran döneminde yüzde 0,8 yükseldi.

Süt ürünlerinde ise artışlar dikkat çekti. Haziran ayında inek peyniri üretimi yüzde 5,4, ayran ve kefir üretimi yüzde 11,7, yoğurt üretimi yüzde 2,6, içme sütü üretimi yüzde 28,7 ve tereyağı ile sadeyağ üretimi yüzde 18,8 oranında arttı. Ocak-haziran döneminde ise inek peyniri üretimi yüzde 1,8, ayran ve kefir üretimi yüzde 7,6, yoğurt üretimi yüzde 3,8, içme sütü üretimi yüzde 6,9 ve tereyağı ile sadeyağ üretimi yüzde 11,2 yükseldi.

TÜİK verileri, Türkiye’nin kümes hayvancılığı ve süt üretiminde aylık dalgalanmaların yanı sıra yıllık bazda sağlanan artışları gözler önüne seriyor. (DHA)

Exit mobile version