Site icon Click Haber

TÜİK: Tavuk eti üretimi azaldı, yumurta ve süt üretimi arttı

ANKARA, – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2025’te tavuk eti üretimi düşerken, yumurta ve içme sütü üretiminde artış kaydedildi.

Tavuk Eti Üretimi 229 Bin 965 Tona Geriledi

TÜİK’in yayımladığı kümes hayvancılığı ve süt üretimi istatistiklerine göre; temmuz ayında 239 bin 876 ton olan tavuk eti üretimi, ağustosta %4,1 azalarak 229 bin 965 tona düştü.

Aynı dönemde tavuk yumurtası üretimi ise %3,4 artışla 1 milyar 679 milyon 277 bin adede yükseldi.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde, tavuk yumurtası üretimi %7,1 azaldı, kesilen tavuk sayısı %6,7 arttı, tavuk eti üretimi ise %7,2 artış gösterdi.

Ocak–Ağustos 2025 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tavuk yumurtası üretimi %9,3 azaldı, buna karşılık tavuk eti üretimi %13,5 arttı.

İçme Sütü Üretimi %4,1 Arttı

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı ağustosta bir önceki aya göre %1,4 azalarak 933 bin 234 ton oldu.

Buna karşın içme sütü üretimi %4,1 artışla 132 bin 359 tona çıktı.

Yıllık karşılaştırmaya göre, inek sütü miktarı %0,5 azaldı, ancak ocak–ağustos döneminde %0,6 artış kaydedildi.

Süt Ürünlerinde Genel Artış Görüldü

Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla;

  1. İnek peyniri üretimi %0,7 azaldı,
  2. Ayran ve kefir üretimi %9,8 arttı,
  3. Yoğurt üretimi %7 arttı,
  4. İçme sütü üretimi %6 arttı,
  5. Tereyağı ve sadeyağ üretimi %6,8 arttı.

Yılın ilk 8 ayında ise inek peyniri üretimi %1,7, ayran ve kefir üretimi %8,3, yoğurt üretimi %4,3, içme sütü üretimi %8,1, tereyağı ve sadeyağ üretimi %10,1 oranında artış gösterdi.(DHA)

Exit mobile version