Site icon Click Haber

TÜİK: Şubat Ayında Tavuk Eti, Yumurta ve Süt Üretimi Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ), Şubat 2025’e ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretim verilerini yayımladı. Verilere göre, söz konusu ayda tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretiminde aylık bazda düşüş yaşandı.

Tavuk eti üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 6,4 oranında gerileyerek 218 bin 260 tona düştü. Tavuk yumurtası üretimi de aynı oranda azalarak 1 milyar 547 milyon 93 bin adet olarak kayıtlara geçti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise Şubat 2024’e göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,8 azaldı. Öte yandan, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 artarken, tavuk eti üretimi yüzde 8,2 oranında yükseldi.

Ocak-Şubat dönemine bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretiminde yüzde 10,4’lük bir azalma görülürken, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8, tavuk eti üretimi ise yüzde 11,5 oranında artış gösterdi.

Süt sektöründe de benzer bir tablo dikkat çekti. Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 8,9 azalarak 857 bin 821 ton oldu. İçme sütü üretimi ise yüzde 11,9 azalışla 132 bin 720 tona geriledi. Yıllık bazda ise toplanan inek sütü miktarı yüzde 5,4, ocak-şubat döneminde ise yüzde 1,5 oranında azaldı.

Aynı dönemde süt ürünleri üretiminde de karışık bir seyir izlendi. Şubat 2024’e kıyasla inek peyniri üretiminde kayda değer bir değişim görülmezken, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9, yoğurt üretimi yüzde 4,6 oranında arttı. İçme sütü üretimi yüzde 0,6, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 1,5 oranında azaldı.

Ocak-Şubat toplam verileri incelendiğinde ise inek peyniri üretimi yüzde 0,6 düşerken; ayran ve kefir üretimi yüzde 5,9, yoğurt üretimi yüzde 3,6 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde içme sütü üretimi yüzde 1,4 azalırken, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 0,4 oranında arttı.

Exit mobile version