KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, Kurban Bayramı’nda kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirterek, sağlıklı pişirme ve saklama yöntemleri konusunda uyardı.
TRABZON, – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban etinin doğru tüketimi ve saklanması konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Etin kesildikten sonra 12-24 saat boyunca buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çin, “Kurban etiyle kavurma yapılacaksa, doymuş yağ eklenmeden, sadece etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az tuzla pişirilmeli” dedi.
“Etin Yanında Sebze Tüketin” Önerisi
Bayram sabahlarında gelenek haline gelen kavurmanın ağır ve sindirimi zor olduğunu belirten Doç. Dr. Çin, “Etin yanında mutlaka sebze ağırlıklı gıdalar tüketilmeli. Çoban salata, mevsim salatası, brokoli, karnabahar, sindirimi kolaylaştırır. Limonlu salata, demir emilimini artırır” diye konuştu. Ayrıca tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içeren gıdaların sofralarda yer alması gerektiğini vurguladı.
“Et Yüksek Ateşte Pişirilmemeli”
Çin, eti yüksek ateşte, özellikle mangalda yakın mesafeden pişirmenin kanserojen bileşiklerin oluşmasına yol açtığını belirterek, “Tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar eklenmemeli, yanmış etler tüketilmemeli” uyarısında bulundu. Sakatat tüketiminde de dikkatli olunması gerektiğini ekledi.
“Et Tek Kullanımlık Saklanmalı”
Etin saklama sürecinde yapılan hataların besin değerini düşürdüğünü ve mikrobiyolojik riskleri artırdığını dile getiren Çin, “Et küçük porsiyonlara ayrılmalı, tek kullanımlık şekilde maksimum 6 ay buzlukta saklanmalı. Et asla sıcak suyla ya da oda sıcaklığında çözündürülmemeli. Mikrodalga ya da buzdolabında yavaş çözdürme en sağlıklı yöntemdir” dedi.

