Bitlis’in Çeltikli köyünde köylüler, 300 yıllık imece usulü çeltik ekimi geleneğini sürdürüyor. Modern tarımdan uzak, dayanışmaya dayalı üretim dikkat çekiyor.
BİTLİS, – Bitlis merkeze bağlı Çeltikli köyünde, köylüler 300-400 yıllık çeltik ekimi geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, köylüler imece usulüyle tarlaları hazırlayarak çeltik ekimine başladı.
Tarlalarda teknoloji kullanılmadan, kürekle oluşturulan çamur havuzlarında pirinç yetiştiriliyor. Mayıs ayında başlayan ekim işlemleri, haziran başına kadar sürerken, hasat eylül ayında yapılıyor.
Diyabet Hastalarının Tercihi: Doğal ve Sağlıklı Pirinç
Köylüler, geleneksel yöntemlerle ürettikleri pirincin doğal ve sağlıklı olduğunu, hatta diyabet hastalarının bile tüketebileceği bir tür olduğunu ifade ediyor. Ürün, köy içinde tüketildiği gibi, dışarıya da satılıyor.
“Dedemden Babama, Babamdan Bana Kaldı”
Köyde uzun yıllardır çeltik üretimi yapan Faysal Kın, geleneği şöyle anlattı:
“Dededen, babadan kalma bu iş 300-400 yıldır yapılıyor. Mayıs ayının başlarında başlıyoruz, eylül ayında hasat ediyoruz. Eskiden değirmende öğütüyorduk, şimdi fabrikaya gönderiyoruz. Geçen yıl 100 liradan sattık ama bu yılın fiyatı henüz belli değil.”
Ata Tohumlarıyla Üretim: “Hiçbir Katkı Yok”
Köylülerden Cüneyt Tacer ise üretimde ata tohumlarını kullandıklarını ve sabahın erken saatlerinde çalışmalara başladıklarını söyledi:
“Ekstra bir tohum eklemedik. Dedelerimizden kalan tohumu sürdürüyoruz. Bizim için en önemli unsur birlik ve beraberliktir. Ne kadar çok insan olursa o kadar hızlı ve kolay ekim yapılır.”