41,9969$% 0,26
48,7710€% 0,47
55,9651£% 0,27
5.594,51%0,39
4.133,71%0,18
10.608,26%0,54
4653631฿%2.50629

BİTLİS, – Bitlis merkeze bağlı Çeltikli köyünde, köylüler 300-400 yıllık çeltik ekimi geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, köylüler imece usulüyle tarlaları hazırlayarak çeltik ekimine başladı.
Tarlalarda teknoloji kullanılmadan, kürekle oluşturulan çamur havuzlarında pirinç yetiştiriliyor. Mayıs ayında başlayan ekim işlemleri, haziran başına kadar sürerken, hasat eylül ayında yapılıyor.
Köylüler, geleneksel yöntemlerle ürettikleri pirincin doğal ve sağlıklı olduğunu, hatta diyabet hastalarının bile tüketebileceği bir tür olduğunu ifade ediyor. Ürün, köy içinde tüketildiği gibi, dışarıya da satılıyor.
Köyde uzun yıllardır çeltik üretimi yapan Faysal Kın, geleneği şöyle anlattı:
“Dededen, babadan kalma bu iş 300-400 yıldır yapılıyor. Mayıs ayının başlarında başlıyoruz, eylül ayında hasat ediyoruz. Eskiden değirmende öğütüyorduk, şimdi fabrikaya gönderiyoruz. Geçen yıl 100 liradan sattık ama bu yılın fiyatı henüz belli değil.”
Köylülerden Cüneyt Tacer ise üretimde ata tohumlarını kullandıklarını ve sabahın erken saatlerinde çalışmalara başladıklarını söyledi:
“Ekstra bir tohum eklemedik. Dedelerimizden kalan tohumu sürdürüyoruz. Bizim için en önemli unsur birlik ve beraberliktir. Ne kadar çok insan olursa o kadar hızlı ve kolay ekim yapılır.”


Yüksekova’da Kadın Girişimcilerden Örnek Proje: Kuzenler Kurdukları Serayla Üretiyor, Kazanıyor
1
Zirai don gülü vurdu, rekolte yüzde 30 azaldı
209 kez okundu
2
İzmir’de incir hasadı başladı: Avrupa’ya ihracatta aflatoksin önlemi
208 kez okundu
3
Ordu’da “Yeşil Altın” Fındıkta Hasat Başladı: Rekolte Düşüşte
203 kez okundu
4
Veteriner çift, çiftlikteki buzağılarına tanıdıklarının ismini veriyor
190 kez okundu
5
Adana’da Limon Hasadında Felaket: Aşırı Sıcak ve Poyraz Yüzde 80’e Varan Zarar Verdi
179 kez okundu
chicago-heating-repair.com deneme bonusu verabetgiris.co verabettgiris.com