DOLAR

41,9987$% 0,24

EURO

48,7479% 0,44

STERLİN

55,9171£% 0,24

GRAM ALTIN

5.592,41%1,12

ONS

4.129,95%0,78

BİST100

10.608,26%0,54

BİTCOİN

4622553฿%1.58225

Sabah Vakti a 02:00
İstanbul PARÇALI AZ BULUTLU 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Eskişehir’de 5 Bin Yıllık Ekmek Yeniden Hayat Buldu

Küllüoba kazılarında bulunan 5 bin yıllık ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinal tarifine sadık kalınarak yeniden üretildi ve satışa sunuldu

Eskişehir Seyitgazi’de 5 bin yıl öncesine ait arkeolojik bir ekmek tarifi, bilimsel veriler temel alınarak günümüzle buluşturuldu. Küllüoba ekmeği, kültürel mirasın sofralara taşınmış hali.

Engin ÖZMEN / ESKİŞEHİR (DHA) – Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü‘nde yürütülen arkeolojik kazılarda geçen yıl bulunan yaklaşık 5 bin yıllık ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinal tarifine uygun olarak yeniden üretildi. “Küllüoba ekmeği” adıyla belediyeye ait üretici marketlerde 50 TL’ye satışa sunulan bu ürün, hem tarihi hem de kültürel açıdan büyük ilgi görüyor.

Arkeolojik Verilere Sadık Kalındı

Kazı başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Murat Türkteki ve ekibinin yaptığı analizlere göre, bu antik ekmek 12 santimetre çapında, 2,5 santim kalınlığında ve 65 gram ağırlığında. İçeriğinde ise iri öğütülmüş gernik (triticum dicoccum) buğdayı ve mercimek bulunduğu tespit edildi.

Buğdayın atası sayılan gernik (emmer) buğdayı, halen Şanlıurfa-Diyarbakır bölgesinde doğal olarak yetişiyor.

Doğal Malzemelerle, Taş Değirmende Üretim

Belediye, antik tarife sadık kalarak üretim için kavılca, Horasan, gacer buğdayı ve mercimek ununu taş değirmende öğüttü. Düşük glütenli, katkısız bu özel ekmek, hem sağlıklı içeriği hem de tarihsel anlamı nedeniyle dikkat çekiyor.

Başkan Ünlüce: “Bu Ekmek, Kültürel Bir Miras”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Küllüoba ekmeği yalnızca bir besin değil; Anadolu’nun 5 bin yıllık kültürel belleğini sofralarımıza taşıyan bir değer. Hem bilimsel hem de toplumsal hafızada yaşatılması gereken bir miras. Bu özel ürünü halkımızla buluşturmak bizim için büyük bir gurur.”

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yılmaz: “Küresel Yapay Zeka Yarışında İnsan Odaklı Türkiye Modeliyle Fark Yaratacağız”

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

chicago-heating-repair.com deneme bonusu verabetgiris.co verabettgiris.com