41,9949$% 0,23
48,7057€% 0,44
56,0800£% 0,24
5.564,44%0,62
4.120,78%0,56
10.551,34%0,80
4622850฿%1.71301
SASON (Batman), – Batman’ın Sason ilçesinde yaşayan Yaşar Şahin (45), babasından devraldığı kara kovan arıcılığı geleneğini 35 yıldır zorlu dağ koşullarında sürdürüyor. 2973 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde üretim yapan Şahin’in tamamen doğal yöntemlerle elde ettiği Sason balı, yüksek kalite ve endemik bitki çeşitliliği sayesinde kilosu 2 bin liraya alıcı buluyor.
Derince köyünde yaşayan 8 çocuk babası Şahin, çocuk yaşta babasının yanında başladığı kara kovan arıcılığını bugün de aynı özveriyle devam ettiriyor. Bölgenin zengin florası ve endemik bitki türleri, üretilen balın kalitesini artırıyor.
Yaşar Şahin, bu yıl iklim şartları nedeniyle verimin düşük olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kara kovan arıcılığı dedelerimizden kalan bir gelenek. Bizim ürettiğimiz bal, prolin değeri çok yüksek ve tamamen doğal. Sason’un florası çok zengin, hiçbir bölgede olmayan çiçek türleri var. Bu da balın kalitesini artırıyor. Kurak ve sıcak hava, balın kovanlarda iyi olgunlaşmasını sağlıyor, su oranını düşürüyor. Ancak bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle verim azaldı. Organik üretim yaptığımız için sertifikamız da var. Dağlık arazide, zor şartlarda üretim yapıyoruz ama kaliteli, doğal balı tüketiciyle buluşturmak için çalışıyoruz.”
Sason balı, Türkiye’nin en değerli doğal ürünlerinden biri olarak biliniyor. Bölge halkı, geleneksel yöntemlerle yapılan bu üretimi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Kaynak: DHA
Bakan Işıkhan: Sendikal faaliyetlerin dijitalleşmesi stratejik bir zorunluluk
chicago-heating-repair.com deneme bonusu verabetgiris.co verabettgiris.com