DOLAR

41,9964$% 0,26

EURO

48,7620% 0,46

STERLİN

55,9308£% 0,27

GRAM ALTIN

5.580,23%0,90

ONS

4.137,85%0,97

BİST100

10.608,26%0,54

BİTCOİN

4663331฿%2.94315

Sabah Vakti a 02:00
İstanbul PARÇALI AZ BULUTLU 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Uzman Uyardı: Kurban Etlerinde Salmonella Tehlikesine Karşı Dikkat!

Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Reha Azizoğlu, kurban bayramında etlerde salmonella bakterisi riskine karşı kesimden pişirmeye kadar tüm aşamalarda hijyenin önemine dikkat çekti.

ANTALYA Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde salmonella bakterisine karşı vatandaşları uyardı. Etlerin kesiminden saklanmasına, pişirilmesinden tüketimine kadar her aşamada hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini vurgulayan Azizoğlu, enfeksiyonun özellikle çapraz bulaşma yoluyla yayıldığını söyledi.

“Salmonella Çiğ Etlerden Bulaşabilir”

Dr. Azizoğlu, kurban kesiminin yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen alanlarda ve veteriner hekim gözetiminde yapılması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Kesimde kullanılan bıçak, masa ve yüzeyler mutlaka dezenfekte edilmeli. Eve getirilen etler, çapraz bulaşı önlemek adına diğer gıdalardan ayrı saklanmalı ve farklı mutfak ekipmanları kullanılmalı.”

“İyi Pişirme, Bakteriyi Etkisiz Hale Getirir”

Etlerin özellikle iç kısımlarının da tamamen pişmesi gerektiğini vurgulayan Azizoğlu, salmonella bakterisinin yalnızca yüksek sıcaklıkta etkisiz hale geldiğini belirtti.

“İshal, mide bulantısı, ateş ve karın ağrısı salmonella enfeksiyonunun belirtileri arasında yer alır. Sağlıklı bireylerde hafif atlatılsa da, bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerde ciddi sonuçlara yol açabilir.”

Soğuk Zincir Uyarısı

Etlerin vücut sıcaklığında hızla bakteri üretebildiğine dikkat çeken Azizoğlu, şunları söyledi:

“Etler en az 1 gün buzdolabında dinlendirilmeli. Hava almayan poşetlerle paketlenerek derin dondurucuda saklanmalı. Çözdürme işlemi sadece buzdolabında yapılmalı, oda sıcaklığına bırakılan etlerde bakteri sayısı hızla artar.”

“Hayvan Sağlıklı Görünse Bile Taşıyıcı Olabilir”

Dr. Azizoğlu, bakterilerin çoğunlukla dış görünüş veya koku ile fark edilemediğini vurgulayarak, tüketicilere şu tavsiyede bulundu:

“Güvenilir ve bilinen kasaplardan alışveriş yapılmalı. Et ürünleri, diğer gıdalardan ayrı muhafaza edilmeli. Hayvan sağlıklı görünse dahi, salmonella taşıyıcısı olabilir. Bu nedenle hijyen her aşamada şart.”

 

Bizi Sosyal Medya hesaplarımızdan takip edin.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Karpuz İkram Ettikleri Bozayı Sabah Kapıya Geri Döndü

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

chicago-heating-repair.com deneme bonusu verabetgiris.co verabettgiris.com