41,9969$% 0,24
48,7080€% 0,44
56,0197£% 0,25
5.513,10%-0,31
4.097,01%-0,02
10.551,34%0,80
4557198฿%0.31873
TUNCELİ – Munzur Dağı eteklerindeki bereketli topraklarda yetiştirilen Ovacık fasulyesi, hem bölge çiftçilerine hem de hasatta çalışan kadınlara gelir sağlıyor. Haziran ayında ekilen fasulye, üç aylık sulama ve bakım sürecinin ardından eylül sonunda hasat ediliyor.
Kadın işçiler, tarla sahipleriyle günlük 2 bin lira yevmiye karşılığında anlaşıp sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar çalışıyor. Eldivenle sökülen fasulye bitkileri güneşte kurutuluyor, ardından patoza verilerek ayrıştırılıyor ve torbalanıyor. Çıkan saman ise kış aylarında hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
Organik yöntemlerle yetiştirilen Ovacık fasulyesi, başta Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Pişerken dağılmaması ve kabuğunun sertleşmemesiyle bilinen fasulye, kalitesine göre kilosu 120 ila 200 lira arasında alıcı buluyor.
Tarlada sabahın ilk ışıklarından akşam geç saatlere kadar çalışan kadınlardan Emine Sarıgöl, “Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz ki geçinebilelim. Emeğimizle kazanıyoruz” dedi.
Üniversitede okuyan çocuklarının masraflarını karşılamak için çalışan Gülten Sarıgül ise, “Kiralar pahalı, masraflar çok. Bu yüzden fasulye hasadında çalışarak çocuklarımı okutuyorum” diye konuştu.
Üretici Sultan Opuz Şengül de ürünün tamamen katkısız ve organik olduğunu vurgulayarak, “Fasulyemiz doğal, hiçbir gübre veya katkı maddesi kullanılmıyor” ifadelerini kullandı.
Nevşehir’de Çerezlik Kabak Çekirdeği Hasadı Başladı
chicago-heating-repair.com deneme bonusu verabetgiris.co verabettgiris.com